Serverové licence
12.02.2021

Klientské přístupové licence (CAL)

CAL licence jsou komerční softwarové licence, které klientům umožňují využívat služby serverového softwaru. Většina komerčních desktopových aplikací je licencována takovým způsobem, že je pro každou instalaci vyžadována jedna licence, která umožňuje použití konkrétní aplikace.


Některý serverový software však je licencován tak, že vyžaduje zakoupení samostatné licence pro serverovou aplikaci a také pro každé zařízení nebo uživatele, který přistupuje ke službě poskytované tímto softwarem. Například instance systému Windows Server 2016 Standard, pro kterou bylo zakoupeno deset uživatelských licencí CAL, umožňuje přístupu k serveru 10 různým uživatelům.

Víte, že?

Každá bezpečnostní kamera přímo zaznamenávající video na Windows Server musí mít svoji CAL licenci k tomuto serveru.

Přehled s přístupovým licencováním běžných produktů Microsoft.

Licence Microsoft Windows Server User / Device CAL

Tato licence umožňuje jednomu zařízení nebo uživateli přístup a používání infrastruktury serverů Windows v rámci jedné společnosti.

Licence Microsoft Windows Server External Connector

Tato licence umožňuje neomezenému počtu externích uživatelů přístup a používání systému Windows Server.

Licence Microsoft SQL User / Device CAL

Tato licence umožňuje jednomu zařízení nebo uživateli používat služby serveru SQL jako součást infrastruktury serveru.

Licence Microsoft Exchange User / Device CAL

Tato licence umožňuje jednomu zařízení nebo uživateli používat služby Exchange Server jako součást infrastruktury serveru.

Licence Microsoft SharePoint User / Device CAL

Tato licence umožňuje jednomu zařízení nebo uživateli používat služby SharePoint Server jako součást infrastruktury serveru.

Licence Microsoft Project User / Device CAL

Tato licence umožňuje jednomu zařízení nebo uživateli používat služby Project Server v rámci serverové infrastruktury. Je nutné specifikovat, že licence Microsoft Project Professional pocházející z multilicenčního programu Microsoft má integrovanou přístupovou licenci.

Licence Microsoft Remote Desktop Services (RDS) User / Device CAL (RDP, terminály serveru)

Tato licence umožňuje jednomu zařízení nebo uživateli používat služby RDS terminálového serveru v infrastruktuře serveru a vzdáleně k nim přistupovat. Je třeba dodat, že přístupové licence mají kumulativní funkci, což znamená, že musí být vždy přesně určeno, kde k nim je přistupováno a jaké služby používá konkrétní entita / uživatel v rámci jedné serverové infrastruktury.

Víte, že?

I docházkový systém, zaznamenávající příchody a odchody zaměstnanců a pracující s jejich databází, musí mít své přístupové licence k serveru i databázi.

Licenční oříšky

Některá pravidla jsou jednoduchá. Pokud uživatel přistupuje k infrastruktuře serveru, znamená to, že je nutné zakoupit licenci CAL pro uživatele Microsoft Windows Server.


Pokud uživatel potřebuje používat službu RDS (terminálový server), je nutné si zakoupit licenci Microsoft RDS User CAL apod. Pokud však na Vašem Windows Serveru běží aplikace využívající SQL server, tak i když uživatel přímo s databází SQL nepracuje, ale využívá tuto aplikaci, je jejím nepřímým uživatelem, který potřebuje SQL CAL licenci. I proto je vhodné pro licencování firemní infrastruktury kontaktovat odborníka na licencování.

Víte, že?

Microsoft nabízí zvýhodněné CoreCAL balíky přístupových licencí, které obsahují běžné kombinace přístupových CAL licencí (např. Windows Server + Exchange + SharePoint) za zvýhodněnou cenu.

Další články

Identifikace a minimalizace cloudových rizik - nebezpečí kybernetických útoků Identifikace a minimalizace cloudových rizik - nebezpečí kybernetických útoků
09.02.2024
Jak minimalizovat možnost cloudových rizik? Máme řešení.
Celý článek
Vše o změnách v licencování VMware Vše o změnách v licencování VMware
29.01.2024
Společnost Broadcom v prosinci 2023 převzala společnost VMware a chystá změny. Co to znamená pro její zákazníky?
Celý článek
Novinky ze světa licencování pro rok 2024, které nesmíte přehlédnout Novinky ze světa licencování pro rok 2024, které nesmíte přehlédnout
21.12.2023
Nový rok je za dveřmi, pojďme se podívat na nejzásadnější novinky z pohledu licencování softwaru a druhotných licencí.
Celý článek

Napište nám
nezávaznou poptávku

Co nejdříve Vás budeme kontaktovat s nabídkou
a poskytneme Vám veškeré informace, které si vyžádáte
Naše licence v médiích

Jste koncový uživatel?

Licence pro koncové uživatele je možno zakoupit na e-shopu TrustedOne.

TrustedOne