Microsoft Office
13.12.2021

Office 2021 LTSC nebo Office 365? Který balík Office je vhodný pro vaši organizaci?

Pokud se právě rozhodujete, který kancelářský balík od Microsoftu pořídit pro vaši organizaci, čtete ten správný článek. Základním rozdílem mezi Office 2021 a Office 365 je způsob licencování. Office 2021 (a také starší verze, Office 2019 a nebo Office 2016) jsou licencovány v on-premise verzi, zatímco u Office 365 se jedná o cloudovou službu. Způsob licencování určuje rozdíly ve vlastnictví softwaru, nákladech, aktualizacích, údržbě a v neposlední řadě i ochraně dat.

image.alt.3f08

On-Premise

On-premise software je instalovaný lokálně na počítače a servery v organizaci, což znamená, že firma má všechnu infrastrukturu ve svém vlastnictví. Udržuje vlastní kontrolu nad svými daty a informacemi, díky čemuž je on-premise řešení bezpečnější. Všechny aktualizace, zabezpečení a údržba spadá do správy samotné organizace. Nákup se provádí jednorázově při pořizování softwaru, což zpočátku představuje velké kapitálové investice. Avšak celkové náklady během celého životního cyklu produktu jsou v porovnání s cloudem nižší.

Výhody

  • Nižší náklady, je-li brán v úvahu celý životní cyklus produktu
  • Kompletní vlastnictví
  • Úplná kontrola nad daty
  • Nezávislost na přístupu k internetu

Nevýhody

  • Zpočátku vyšší kapitálové výdaje
  • Odpovědnost za údržbu
  • Odpovědnost za bezpečnost

Cloud

Cloudový software je hostován na serveru výrobce softwaru a všechny procesy zajišťuje poskytovatel cloudových služeb. Jedná se o outsourcovanou službu, tím pádem mají k datům přístup třetí strany.  U cloudových služeb musí být zajištěn přístup k internetu. Zákazník neplatí velkou prvotní investici, ale pravidelnou, ať už měsíční nebo roční platbu, za kterou je skryt vendor-lock (pokud neplatíte, nemůžete službu využívat). Úlohy nastavení, aktualizace, údržba a provoz spadají pod hostitele cloudu.

Výhody

  • Přístup odkudkoli
  • Bez starostí o údržbu
  • Snazší škálovatelnost

Nevýhody 

  • Dlouhodobé náklady
  • Vyšší náklady TCO v porovnání s on-premise řešením
  • Požadovaný přístup na internet
  • Ztráta kontroly nad firemními daty
  • Přístup třetích stran Vendor-lock

Office 2021

Kancelářský balík Office 2021 je nejnovější verze softwaru, který je dostupný jako trvalá (tj. on-premise/ perpetuální) licence. Pro organizace nabízí Microsoft dvě edice, Office LTSC Professional Plus 2021 a Office LTSC Standard 2021 prostřednictvím multilicencí s dobou podpory do října 2026. Je skvělou volbou pro komerční zákazníky, kteří chtějí stále využívat sady balíků Office v perpetuální verzi. Praktické využití má i pro organizace, které nemohou přijímat aktualizace nebo nemají přístup k internetu.

Microsoft 365

Microsoft 365 je cloudová služba na bází předplatného. Pro menší komerční zákazníky do 300 uživatelů nabízí Microsoft cloudové sady v edicích Business BasicBusiness Standard a Business Premium. Pro větší organizace je cloudový balík Office dostupný ve verzích Office 365 E1, Office 365 E3 a Office 365 E5. Díky předplacené službě mají organizace k dispozici aktuální verze všech zahrnutých aplikací.

Který kancelářský balík je vhodný pro vaši organizaci?

Odpověď není jednoznačná. Záleží na velikosti a potřebách vaší organizace, a proto je důležité zvážit všechny následující faktory:

  • Cena pořízení a TCO
  • Bezpečnost dat
  • Vlastnictví softwaru a dat
  • Funkce a jejich aktualizace
  • Možnosti správy softwaru


Existují ale i jiné možnosti nákupu kancelářského balíku Office, které přinášejí všechny vámi požadované funkce a výraznou úsporu v nákladech na softwarové licence.

Levnější možnosti pořízení Office

První variantou, která kombinuje on-premise i cloudové řešení, je tzv. hybridní licencování. Využití obou variant zaručuje cenově efektivní řešení. Spojení přináší výhody z obou světů a poskytuje všechny potřebné funkce navrhnuté na míru Vaší organizaci.

Druhou možností je nákup druhotných licencí, které lze pořídit jednorázovým nákupem v on-premise verzi. Licence z volného trhu představují totožný produkt jako tzv. „nové“ licence, ale s výrazně nižší cenou.  Druhotné licence jsou k dispozici i ve starších verzích, například Office 2019 Professional Plus a Standard nebo dokonce MS Office 2016 v edicích Professional Plus nebo Standard, kde úspora dosahuje výše až 70 % a přináší totožnou délku podpory jako verze 2019. Díky druhotným licencím je možno dosáhnout návratnosti do jednoho roku trvání předplatného.

Podobné články

Nový Rok, nový Office: Microsoft představí Office 2024 Nový Rok, nový Office: Microsoft představí Office 2024
22.11.2023
S blížícím se rokem 2024 přichází společnost Microsoft s plánem na aktualizaci svého kancelářského softwaru – nový Microsoft Office 2024 se blíží. I ...
Celý článek
Hybridní řešení jako ideální kombinace cloudových služeb a on-premise licencí Hybridní řešení jako ideální kombinace cloudových služeb a on-premise licencí
21.02.2022
Hybridní řešení od PREDNY SLM spájí on-premise licence s cloudovými službami. Spojení obou světů přináší požadované funkce za nižší cenu.
Celý článek
Office 365 E1, E3 a E5 a alternativy Office 365 E1, E3 a E5 a alternativy
24.01.2022
Office 365 je dostupný ve třech plánech: E1, E3 a E5. Cloudová služba Office 365 je vhodná pro organizace nad 300 uživatelů.
Celý článek

Další články

Identifikace a minimalizace cloudových rizik - nebezpečí kybernetických útoků
Identifikace a minimalizace cloudových rizik - nebezpečí kybernetických útoků
09.02.2024
Jak minimalizovat možnost cloudových rizik? Máme řešení.
Celý článek
Vše o změnách v licencování VMware
Vše o změnách v licencování VMware
29.01.2024
Společnost Broadcom v prosinci 2023 převzala společnost VMware a chystá změny. Co to znamená pro její zákazníky?
Celý článek
Novinky ze světa licencování pro rok 2024, které nesmíte přehlédnout
Novinky ze světa licencování pro rok 2024, které nesmíte přehlédnout
21.12.2023
Nový rok je za dveřmi, pojďme se podívat na nejzásadnější novinky z pohledu licencování softwaru a druhotných licencí.
Celý článek

Napište nám
nezávaznou poptávku

Co nejdříve Vás budeme kontaktovat s nabídkou
a poskytneme Vám veškeré informace, které si vyžádáte
Naše licence v médiích

Jste koncový uživatel?

Licence pro koncové uživatele je možno zakoupit na e-shopu TrustedOne.

TrustedOne