Licencování Microsoft
20.09.2021

Práva na reimaging

Reimaging představuje právo ke kopírování a aktivaci softwaru na více zařízení z jednoho konzistentního obrazu (image).


Toto právo má každý oprávněný držitel komerčních licencí společnosti Microsoft, který kupuje licence v rámci:

  • Enterprise Agreement
  • Microsoft Products and Services Agreement (MPSA)
  • Open License and Open Value agreement
  • Campus and School agreement
  • Select Plus

Na základě tohoto práva má zákazník, který zakoupil multilicenci, možnost si přeinstalovat krabicový software (FFP), multilicenční software anebo software zakoupený spolu s hardwarem (OEM).  


Následující tabulka zobrazuje rozdíly v právu na reimaging u jednotlivých typů licencí.


Typ licence
Právo na reimaging OEM FPP Multilicence
OEM yes no yes
FPP no yes yes
Multilicence no no yes

Právo reimagingu má svá pravidla

Legálně vlastněné licence

  • Pokud chcete nárokovat právo na reimaging, musíte vlastnit samostatnou licenci ke každému produktu, z čehož vyplývá, že se musí dodržovat stejný počet aktivních instancí a stejný počet legálně vlastněných licencí.


Stejné produkty

  • Reimaging se smí provádět pouze ve stejné rovině nebo řadě produktů. Není možné provést reimaging pro produkty různých edicí. Microsoft uvádí některé výjimky, kde umožňuje přechod mezi edicemi, a to v případě Microsoft Windows 10 Enterprise s přechodem na Windows 10 Pro, nebo SQL Server Enterprise s přechodem na Standard.


Stejné komponenty

  • Reimaging se vztahuje i na balíky Microsoft Office, které musí obsahovat stejné komponenty. Například Microsoft Office Home and Business, licencovaný prostřednictvím OEM/Retail, a Microsoft Office Standard, licencovaný prostřednictvím komerčních licencí, nepředstavují stejné komponenty, a z tohoto důvodu není reimaging možný.


Dodržení požadavků

  • Musí být dodrženy požadavky vztahující se k reimagingu konkrétních produktů

Příklad z praxe

Následně si ukážeme, jakým způsobem lze aplikovat právo na reimaging v kombinaci s právem na downgrade v praxi.

Fiktivní společnost pořídila v roce 2017 150 licencí Microsoft Office 2016 Professional Plus v rámci multilicenčního programu Open License. Následně v roce 2019 dokoupila 100 licencí Microsoft Office 2019 Professional Plus v rámci stejného multilicenčního programu. V roce 2021 vznikla potřeba dokoupit dalších 50 licencí Microsoft Office. Společnost se rozhodla, že využije možnosti zakoupení licencí z volného trhu, a to konkrétně produktu Microsoft Office 2016 Professional Plus z programu EA (Enterprise Agreement).

Společnost potřebuje v roce 2021 300 aktivních instancí s Office 2016 Professional Plus. Jakým způsobem lze dosáhnout optimální, legální a jednoduché cesty pro aktivaci všech doposud zakoupených licencí?


Jelikož požadovaným stavem je sjednocení infrastruktury na Office Suite ve verzi 2016, je potřeba v první řadě aplikovat právo na downgrade. Díky tomu společnost získá právo k užívání starší verze softwaru, tzn. z produktu Microsoft Office 2019 Professional Plus jí vznikne právo užívat produkt Office 2016 Professional Plus. O rozdílech mezi Office 2016 a Office 2019 se dozvíte zde.


Který zdroj má společnost využít k aktivaci všech produktů, pokud vlastní 3 zdroje licencí, produktových klíčů a instalačních souborů k totožnému produktu (Microsoft Office 2016 Professional Plus)?


Licence z volného trhu jsou obvykle dodávané prostřednictvím mimo autorem kontrolovaných distribučních a evidenčních kanálů (resp. mimo např. VLSC účet). V případě licencí od spol. PREDNY SLM se licence z volného trhu dodávají prostřednictvím platformy SWTP™. Právě aplikováním práva na reimaging dokážeme následně zjednodušit instalaci, aktivací a evidenci licencí.

Společnost na základě práva na reimaging může zvolit jeden ze tří zdrojů a využít jeden konzistentní instalační obraz a produktový klíč k instalaci a aktivaci celkového počtu vlastněných licencí.

U multilicenčních řešení právo na downgrade a reimaging poskytuje společnostem obrovský prostor pro efektivní manipulaci a nakládání se softwarovými aktivy.


Stejně tak v případě pořízení legálních licencí z volného trhu s kompletním řetězcem vlastníků a průhlednou historií v kombinaci s právem na reimaging a downgrade společnosti získávají komplexní licenční řešení, které jim umožňuje flexibilně a zcela nezávisle na zdrojích softwarových aktiv reagovat na své licenční potřeby s možnApjoma licencēšanas risinājumi, pazemināšanas un atkārtotas atveidošanas tiesības sniedz uzņēmumiem iespējas efektīvi rīkoties ar programmatūras aktīviem un tos pārvaldīt. Līdzīgi, iegādājoties legālas licences no brīvā tirgus ar pārredzamu tiesību un vēstures ķēdi apvienojumā ar tiesībām uz atkārtotu atjaunošanu un pazemināšanu, uzņēmumi iegūst visaptverošu licencēšanas risinājumu, kas ļauj tiem elastīgi un pilnīgi neatkarīgi reaģēt uz programmatūras licencēšanas vajadzībām, ietaupot līdz pat 80 %.u úsporou až 80 %.

Podobné články

Identifikace a minimalizace cloudových rizik - nebezpečí kybernetických útoků Identifikace a minimalizace cloudových rizik - nebezpečí kybernetických útoků
09.02.2024
Jak minimalizovat možnost cloudových rizik? Máme řešení.
Celý článek
7 faktů o druhotných licencích: co potřebujete vědět před nákupem? 7 faktů o druhotných licencích: co potřebujete vědět před nákupem?
11.12.2023
Druhotné licence se stávají stále populárnější volbou pro firmy, které hledají způsoby, jak optimalizovat své náklady na software. Pokud zvažujete nákup licenc...
Celý článek
3 důvody, proč pořídit licence z volného trhu od společnosti PREDNY SLM 3 důvody, proč pořídit licence z volného trhu od společnosti PREDNY SLM
25.07.2023
Možná se ptáte, jaký je přínos druhotných licencí a proč bychom je jako organizace měli preferovat? Je to snadné, přinášíme vám 3 jednoznačné důvody, proč při ...
Celý článek

Další články

Vše o změnách v licencování VMware
Vše o změnách v licencování VMware
29.01.2024
Společnost Broadcom v prosinci 2023 převzala společnost VMware a chystá změny. Co to znamená pro její zákazníky?
Celý článek
Novinky ze světa licencování pro rok 2024, které nesmíte přehlédnout
Novinky ze světa licencování pro rok 2024, které nesmíte přehlédnout
21.12.2023
Nový rok je za dveřmi, pojďme se podívat na nejzásadnější novinky z pohledu licencování softwaru a druhotných licencí.
Celý článek
Nový Rok, nový Office: Microsoft představí Office 2024
Nový Rok, nový Office: Microsoft představí Office 2024
22.11.2023
S blížícím se rokem 2024 přichází společnost Microsoft s plánem na aktualizaci svého kancelářského softwaru – nový Microsoft Office 2024 se blíží. I ...
Celý článek

Napište nám
nezávaznou poptávku

Co nejdříve Vás budeme kontaktovat s nabídkou
a poskytneme Vám veškeré informace, které si vyžádáte
Naše licence v médiích

Jste koncový uživatel?

Licence pro koncové uživatele je možno zakoupit na e-shopu TrustedOne.

TrustedOne