Microsoft Windows
15.01.2021

Upgrade na Windows 10 zdarma

Ačkoliv je technicky stále možné upgradovat z Windows 7 na Windows 10 formou instalace Windows 10 a zadáním produktového klíče k Windows 7, není tato operace v souladu s licenčními podmínkami výrobce.

Legální upgrade na Windows 10 zdarma probíhal výhradně podle těchto pravidel:

  • Nabídka bezplatného upgradu na Windows 10 pomocí aplikace Získání Windows 10 (GWX) skončila 29. července 2016.
  • Všechny upgrady musí být dokončeny s tím, že se dostanete na úvodní obrazovku, nejpozději do 29. července 2016 do 23:59 času UTC-10 (Havajské ostrovy). Toto časové omezení platí celosvětově.

Zároveň však Microsoft prodloužil možnost bezplatného upgradu pro uživatele, kteří používají tzv. assistive technologie až do 16. ledna 2018. Od uplynutí této doby již není možno upgradovat. Uživatel musí zakoupit buď plnou nebo upgrade licenci Windows 10.


Předpokladem pro vznik licence je její uvedení na trh nositelem autorského práva nebo její uvedení s jeho souhlasem. Pokud došlo k upgradu v době platnosti této akce a uživatel měl zároveň zakoupenou legální podkladovou licenci (tj. Windows 7/Windows 8.1), lze tvrdit, že došlo ke vzniku licence, tj. práva na užívání operačního systému Windows 10, jelikož byl upgrade proveden v rámci podmínek stanovených nositelem autorských práv. Jako okamžik vzniku tohoto práva můžeme uvést chvíli, kdy došlo k odsouhlasení EULA (MSLT) při instalaci Windows 10. I tato licence je na základě vyčerpání práv na distribuci softwarové rozmnoženiny v rámci EU transferabilní (stejně jako licence pocházející z OEM/Retailového distribučního kanálu). Tím pádem lze software znovu instalovat/upgradovat i na jiném zařízení. To za předpokladu dodržení dalších zákonných pravidel (více viz Druhotné licence z volného trhu).


Pokud však výše uvedené podmínky řádně splněny nejsou, je sice technicky možné operační systém Windows 10 aktivovat pomocí produktového klíče Windows 7 či Windows 8.1, nicméně licence pro produkt Windows 10 tím ani nevznikne.

Podobné články

Vše, co potřebujete vědět o licencování Windows pro koncové stanice Vše, co potřebujete vědět o licencování Windows pro koncové stanice
27.10.2023
Při hledání optimálního řešení pro naše klienty často čelíme dotazům týkajícím se licencování operačních systémů od Microsoftu, a to konkrétně Windows 10 a Win...
Celý článek
Velký přehled softwarových licencí Microsoft dle kontraktu Velký přehled softwarových licencí Microsoft dle kontraktu
28.08.2023
Hledáte licence na míru pro vaši organizaci? Ztrácíte se při výběru v přemíře zkratek? Nevíte přesně, co si představit pod názvem Microsoft Office 2019 Profess...
Celý článek
Podpora operačního systému Windows 8.1 skončila, co bude dál? Podpora operačního systému Windows 8.1 skončila, co bude dál?
17.02.2023
Společnost Microsoft oznámila datum oficiálního ukončení podpory operačního systému Windows 8.1, a to 10. ledna 2023. Pojďte se s námi podívat, co to znamená p...
Celý článek

Další články

Identifikace a minimalizace cloudových rizik - nebezpečí kybernetických útoků
Identifikace a minimalizace cloudových rizik - nebezpečí kybernetických útoků
09.02.2024
Jak minimalizovat možnost cloudových rizik? Máme řešení.
Celý článek
Vše o změnách v licencování VMware
Vše o změnách v licencování VMware
29.01.2024
Společnost Broadcom v prosinci 2023 převzala společnost VMware a chystá změny. Co to znamená pro její zákazníky?
Celý článek
Novinky ze světa licencování pro rok 2024, které nesmíte přehlédnout
Novinky ze světa licencování pro rok 2024, které nesmíte přehlédnout
21.12.2023
Nový rok je za dveřmi, pojďme se podívat na nejzásadnější novinky z pohledu licencování softwaru a druhotných licencí.
Celý článek

Napište nám
nezávaznou poptávku

Co nejdříve Vás budeme kontaktovat s nabídkou
a poskytneme Vám veškeré informace, které si vyžádáte
Naše licence v médiích

Jste koncový uživatel?

Licence pro koncové uživatele je možno zakoupit na e-shopu TrustedOne.

TrustedOne