Legislativa a judikatura
05.10.2021

Nelegální licence mizí z Aukra díky PREDNY SLM

Brno / 05. 10. 2021


PREDNY SLM s.r.o., lídr v oblasti prodeje licencí z volného trhu a největší český aukční portál Aukro zahájili v červenci 2021 spolupráci s cílem odstranit z Aukra pochybné nabídky na „licence“ k softwaru Microsoft. Během procesu čištění tržiště firmy narazily na nabídky neexistujícího softwaru nebo třeba prodejce, který stihl během 11 měsíců uskutečnit více než 11 000 prodejů nelegálních klíčů k softwaru za průměrnou cenu 158 Kč.

image.alt.0fd7

Zvýšený výskyt pochybných nabídek na licence k softwaru Microsoft ve stokorunách až desetikorunách byl dlouhodobým problém na největším českém C2C tržišti. „Na internetu je velké množství prodejců nelegálních „licencí“. Využívají neznalosti zákazníků a často problematice licencování vůbec nerozumí. Kromě e-shopů působí i na tržištích, je to pro ně jednoduchý prodejní kanál.“ říká k problematice CEO PREDNY SLM, Mgr. Martin Predný. „Jsme proto rádi, že jsme mohli pomoci Aukru kultivovat prostředí prodeje druhotných licencí.“ dodává.


„V kooperaci s PREDNY SLM jsme na Aukru nastavili podmínky, za kterých je u nás možno druhotné licence prodávat. Následně jsme vyzvali všechny prodejce licencí, kteří se dovolávali institutu vyčerpání, aby nám prokázali splnění všech legislativou požadovaných podmínek. Těm, kteří toho nebyli schopni, jsme museli v zájmu ochrany nakupujících jejich nabídky zavřít.“ uvádí Pavel Krejčíř z Aukra, který problematiku řešil.

Windows za 87 Kč, Office místo 17 000 za 146 Kč

U některých prodejců šla analýza jejich nabídky do detailů. „Například u jednoho prodejce jsme za jedenáct měsíců jeho působení na Aukru zaznamenali 11 072 prodaných kusů těchto „nelicencí“ v 9 287 transakcích. Při hlubší identifikaci jsme zjistili, že prodejce v tomto případě prodával stále dokola jen 317 klíčů, z nichž více než dvě třetiny se nám povedlo díky různým nástrojům identifikovat. Z drtivé většiny se jednalo o klíče z MSDN (síť pro vývojáře aplikací).“ uvádí šokující čísla Predný.


Zajímavě ovšem působí také ceny, za které v daném případě prodejce licence prodával. „Průměrná cena klíče k Windows 10 Pro byla u více než 3 000 kusů necelých 87 Kč. U obdobného množství kancelářského balíku Office 2019 Professional Plus to bylo 146 Kč, ačkoliv cena za tento produkt z výrobcem regulované distribuce se pohybuje okolo 17 000 Kč. I laickému zákazníkovi tak podle mne musí být jasné, že tu něco nehraje.“ přibližuje rozdíly v cenách Predný. „Jako jedni z mála, ne-li jediní v ČR, tyto licence z multilicenčních kontraktů přímo vykupujeme od velkých korporací. Můžu vás ubezpečit, že výkupní cena se pohybuje v desetinásobcích uvedených prodejních cen.“ uzavírá komentář k nesmyslným prodejním cenám „šedých“ prodejců Predný.


Mezi zákazníky tohoto prodejce patřily soukromé firmy, fyzické osoby, ale i některá města nebo IT firmy, které nakupovaly opakovaně. „Osobně pochopím, že ačkoliv to rozhodně není v pořádku, uskuteční podobný nákup laik, fyzická osoba. U IT firem a už vůbec u měst nebo veřejných institucí si nedokážu představit, že by mohli vzhledem k ceně dotyční vůbec věřit, že se jedná o legitimní a legální způsob pořízení softwarových licencí.“ komentuje jednatel PREDNY SLM.

Licence k softwaru a šedý trh

Druhotné licence jsou předmětem obchodu již více než deset let. Jejich problematika je však poměrně složitá, neboť vyžaduje jak znalosti licencování a technické, tak znalosti právní. „Existuje několik podmínek, které musí být prokazatelně splněny, pokud se chce nabyvatel druhotné licence dovolávat tzv. vyčerpání práva autora na kontrolu další distribuce.“ říká Mgr. Martin Predný.


Právě tato neznalost ze strany zákazníků i samotných přeprodejců dala vzniknout tzv. šedému trhu s licencemi. Ve většině případů přeprodejci ani netuší, že licence je právo k užití softwarové rozmnoženiny a že nějaká legislativní a judikaturní pravidla vůbec existují. „Většinou se nejedná o přímou snahu podvodu, neboť často licence nakupují na různých tržištích v zahraničí, např. na eBayi či Aliexpressu. Nicméně si neuvědomují, že zde existuje teritorialita institutu vyčerpání, což znamená, že účinně se lze domáhat vyčerpání práva pouze na území EU, potažmo EHS. Pokud tedy nebyla daná licence uvedena na trh uvnitř tohoto území, nelze se o vyčerpání vůbec bavit.“ vysvětluje Predný.

Edukace trhu je nezbytná

Ačkoliv bylo Aukro od drtivé většiny nepoctivých nabídek na druhotné licence vyčištěno, není možné do budoucna vyloučit, že se tam někteří prodejci a nabídky znovu objeví. „Aukro je otevřené tržiště. I proto je možné, že se obdobné nabídky čas od času objeví. Je proto nutné, aby i kupující dbali na to, že existují pravidla pro legální převod licencí.“ shodují se Predný s Krejčířem na tom, že edukace zákazníků je v tomto oboru nezbytná.

Podobné články

Jak se bránit podvodným prodejcům licencí (2/2) Jak se bránit podvodným prodejcům licencí (2/2)
07.09.2023
V druhém díle článku se společně podíváme na nejčastější triky podvodných prodejců a další rizika, kterým je dobré předcházet.
Celý článek
Jak se bránit podvodným prodejcům licencí (1/2) Jak se bránit podvodným prodejcům licencí (1/2)
27.06.2023
Aby se zadavatelé mohli účinně bránit podvodným prodejcům licencí, je nezbytné, aby získali základní přehled o problematice jejich prodeje. S nákupem licencí z...
Celý článek
Druhotný software a licence v e-shopech Druhotný software a licence v e-shopech
29.11.2021
Jak poznat nelegální druhotné licence v e-shopech? Poznejte TrustedOne.cz – e-shop s legálními druhotnými licencemi od PREDNY SLM.
Celý článek

Další články

Identifikace a minimalizace cloudových rizik - nebezpečí kybernetických útoků
Identifikace a minimalizace cloudových rizik - nebezpečí kybernetických útoků
09.02.2024
Jak minimalizovat možnost cloudových rizik? Máme řešení.
Celý článek
Vše o změnách v licencování VMware
Vše o změnách v licencování VMware
29.01.2024
Společnost Broadcom v prosinci 2023 převzala společnost VMware a chystá změny. Co to znamená pro její zákazníky?
Celý článek
Novinky ze světa licencování pro rok 2024, které nesmíte přehlédnout
Novinky ze světa licencování pro rok 2024, které nesmíte přehlédnout
21.12.2023
Nový rok je za dveřmi, pojďme se podívat na nejzásadnější novinky z pohledu licencování softwaru a druhotných licencí.
Celý článek

Napište nám
nezávaznou poptávku

Co nejdříve Vás budeme kontaktovat s nabídkou
a poskytneme Vám veškeré informace, které si vyžádáte
Naše licence v médiích

Jste koncový uživatel?

Licence pro koncové uživatele je možno zakoupit na e-shopu TrustedOne.

TrustedOne